Vindblæste gader og vokalfyldte rum

 

(C) OrdmoseDa jeg selv var ung havde Allborg måske nok samme befolkningstal som nu, men alt andet har forandret sig. Den grimme beton, den barske fattigdom, den nedslidte industri, de utallige små brune værtshuse og social underklasse, findes åbenbart ikke længere inde midt i midtbyen, nu er der i stedet talrige designforretninger, nye kulturhuse, talrige boligblokke ved Limfjorden og spisesteder med andre ambitioner end mængde og pris. Blandt de mange opgraderinger af folkedybet er Operafestivalen den mest ambitiøse. Hen over seks dage i August afvikles en serie koncerter på uvante og vante pladser, med både nyskabelser, moderne tiltag og klassiske sensationer på programmet. Det er allerede 22 år siden man første gang testede konceptet på lokalbefolkningen, og alligevel er dette mit første besøg på festivalen.

(C) Ordmose
Selvom solskin ikke har fyldt for meget denne sommer, så har vejret alligevel vist sig fra sin fine side under mit besøg. Jeg har nydt at gå rundt gaderne, genopdage sidegrene og farer vild i minderne om byen. Tænke på dengang Nordkraft ikke var et kulturhus, prøve at huske hvad der var ved havnen før Utzoncenteret og morer mig over hvilke kvarterer der pludselig er blevet eftertragtet. Det blev også mit første besøg på Musikkens Hus - der på mange måder ligner koncertsale fra storbyerne i de Baltiske lande.  Ligeledes allerførste gang jeg var indenfor i det Gamle Rådhus i Nørresundby.

(C) Ordmose

Gadekunst har der altid været i byen, men det er dog nyt den fylder så meget. Hver eneste plads prydes af statuer, blomsterkrukker og sociale tiltag. Hvis man ikke er til træningsbænke i det offentlige, eller ikke orker at lære salsadans på havnekanten, så kan man vade rundt i byens mange krogede sidegader. Hvor tiden har stået stille på flere måder. 

(C) Ordmose
Krydsede Limfjorden til fods, i solskin og senere til solnedgang. Blev grebet af nostalgiske tanker og smilede over hvor meget en gammel industriby kan forandre sig på 25 år. I dag er Aalborg virkelig en kulturby med et overflødighedshorn af kunsttilbud og sceneunderholdning af høj standard.  Byen har således 39 pladser, scener og kultursteder hvor Opera koncerter kunne afvikles. Jeg elsker nybrud indenfor genren, elsker når man rækker ud til alle de der allerede har opgivet Opera på forhånd. Selv hvis du ikke længere kan få en operasanger på besøg i privaten, ikke helt kan vide hvad de store scener gemmer af hemmeligheder og aldrig helt når andet end en brøkdel af programmet. Jeg selv, var forbi Aalborg for at opleve to koncerter der både legede med genren, sceneudtrykket og rummede musikalske overraskelser.  Har på den baggrund allerede besluttet festival skal gæstes igen, men næste år skal endnu flere koncerter indtages. I år blev det Danmarkpremieren på Zanetto fra år 1895, og endnu en premiere på den moderne tragedie Denis & Katya. Begge konceter anmeldes senere på WRDSMTH hjemmesiden. 

Populære indlæg