Utahs bjerge og andre historier (bog)

(C)  Lindhardt & Ringhof

Den lille kompakte samling af noveller har sikkert flere ting til fælles, men mandlige tabere fremstår som det oplagte omdrejningspunkt. Her er mænd med svulstige egoer, skæve selvbilleder, svage støbninger og skinsyge typer. Deres skæbne fortællinger rummer sjældent positive strejf, men ofte er der ironiske tvist på deres historier. Deres manglende evne til at tage vare på deres eget liv, kærlighed og skæbne kan være tå krummende at læse, men samtidig bogens stærkeste side. Til gengæld har de få historier hvor kvinder har hovedrollen som "jeget" nogle helt andre problemer, de har hverken mændenes svagheder eller ulykkelige skæbner, men de savner dybde, overbevisning og troværdighed.  

Jeg fandt bogen i den lokale genbrugsforretning hvor jeg for 10 kroner købte mig til flere timers læsning. Flere af novellerne har været udgivet før under andre navne og til tider i andre versioner. Det er allerede elleve år siden udgivelsen var en nyhed, du kan derfor uden problemer indtage den som lydbog eller som e-bog via dit lokale bibliotek. Personligt foretrækker jeg fortsat trykte sider, rigtig papir og arbejdet med læsningen af hver sætning. Bogen som fysiske manifestation af Leif Davidsen arbejde virker mere overvældende end digitale downloads - omend ordene er de samme. 

(C) Forbrugermania

De tolv historier har således samme forfatterophav og rummer alle mænd uden evner, samt detaljerede samfundsbeskrivelser der giver historierne kød og fængende baggrund, men fortællermæssigt benytter Leif sig altid af "dans med fortidens skygger". Den nutidige handling udspringer, sammenflettes eller formes således altid af fortidige valg og hændelser. Nogle gange kikker vi tilbage, andre gange er det nuet som kun giver mening når karakterens fortid kendes, men som oftest er det når hovedpersonen forsøger at række frem mod en anden (bedre) skæbne at fortidens konsekvenserne pludselig kommer væltende.

(C) Forbrugermania

Den bedste historie er for mig fortællingen om da et lille provinssamfund for en stund turde drømme om lokal ungdommelig boksehæder, men endte med knuste illusioner, smadrede lemmer og en tom pengekiste. Jeg følte desværre intet for den unge gedehyrde som mistede sin familie til besættelsesmagten, mens jeg nød hvordan de selvoptagede mænd i den kreative overklasse blev spiddet henover siderne. Fortællingerne kunne hver især fint fungerer som et oplæg til klassiske amerikanske spillefilm, hvilket både skyldes dialogen, beskrivelserne og de moralske dilemmaer som de især rummer. Jeg vil opfordre enhver pendler til at indtage bogen, en hver voksen mand til at læse det hele og alle andre til at springe fra historier der ikke fænger med det samme. De 256 sider blev oprindelig udgivet ved forlaget Lindhardt & Ringhof der således også har copyright på bogcoveret brugt i omtalen her. 

Populære indlæg