Kong Stinkfod - Hiawyn Oram & John Shelley

(C) John Shelley

For tyve år siden ramte Kong Stinkfod den danske bogverden da den fortsat tumlede med digitalisering, supermarkeder og aflønninger af illustratorer. Siden da har selvudgivelser, bogstreaming, lydbøger og sociale medier forandret branchen for altid. Men for os der elsker trykte bøger, med flotte illustrationer, hvor sproget er oversat af folk med evner, er det en fornøjelse at vælte over en tyve år gammel børnebog som denne her. Bogen udkom samme år på engelsk, just som mange andre udgivelser af forfatteren Hiawyn Oram. Det er dog John Shelleys illustrationer der løfter denne bog op på højeste niveau. Da John formår at udfylde hver side med lige dele humor, hjertevarme og fascinerende detaljer.

(C) John Shelley

Udgivelsen rummer således 14 dobbeltsidet illustrationer og på sidste side en enkeltsidet illustration. Farveudtrykket er domineres af rød, grøn, blå og især gult. Hovedbeklædningerne rummer spor fra Tyrkiet, Japan, Indien, Persien og det samme gælder klædedragterne. Tanken har sikkert været at give den forhistorisk fortælling et eksotisk udefinerbart ophav, der vil give alle en følelse af handlingen udspilles et virkeligt, men ganske ukendt sted, da verden endnu var uskyldig og kongers forhold til folket var baseret på gensidig kærlighed.

 Bogens hovedfortælling er et eventyr om skoens opfindelse, men med udgangspunkt i problemet fremfor løsningen, da fokus er lagt på en barfodet konge med stinkende fødder. Den stakkels konge har hverken held med fodbad, rengøring af landet eller bagatellisering af problemet. Fortællingen fanger nemt de mindste, mens illustrationerne rummer mulighed for enebladring for alle børn, men det er humoren og den samfundskritiske tilgang der gør udgivelsen til et boghit. Hvor det uskyldige barn bruges som magtkritikeren i Kejserens Nye Klæder, udgør børnenes stemmer i Kong Stinkfod en drillende udgave af vores egen opfattelse af vestens samfundsudvikling. Da vi alle lever i en verden hvor innovation kun drives af jagten på profit, hvor problemløsninger sjældent rummer brugbare svar men altid tilbyder handlingsplaner, hvor magthaverne aldrig selv erkender problemet før andre tvinger dem til det. 

(C) John Shelley
Desværre for dig forefindes bogen ikke længere i salg, og selvom den stammer fra Forlaget Sesams sidste gyldne periode, så kommer den sikkert ej heller igen. Men du kan dog fortsat finde bogen på dit lokale bibliotek købe den på engelsk hos verdens ondeste boghandel skulle du have hjertet til det, eller satse på at finde den antikvarisk som jeg selv havde heldet med hos Blå Kors i Randers. Den danske udgivelse har Mich Vraa som oversætter, hvilket altid betyder kvalitet. Selvom jeg gennem mange år anmeldte nyudgivelser fra alverdens forlag og ligefrem havde det sjovt imens det stod på, vil jeg gerne slå et klimaslag for genbrugsbøger og asynkron forbrugsmønster. Du behøver ikke at læse bestsellere, kaste penge efter nye udgivelser eller være medlem af bogklubber, for at fylde reolerne og samtalerne i dit hjem. Det er langt bedre for verdens skove hvis du i stedet kikkede forbi den lokale genbrugsbiks, rodede i bogkasserne og derpå kastede småmønter efter fortidens største udgivelser. Her finder du glemte verdener, skjulte skatte, smukke illustrationer og bøger skrevet af forfattere der både fik løn, modspil og hjælp. Noget der savnes på mange af nutidens masseudgivende forlag.

Populære indlæg