Kandis for livet

(C) Grand Teatret

Som enhver anden verdensfjern voksen mand har jeg intet begreb om hvad der rører sig på den danske musikscene, hvad der sælger eller hvem der er populær. Jeg har dog altid vidst, at dansktopmusik ikke får den mediedækning den fortjener. Upåagtet de store salgstal, mange koncerter og deres loyale fans, så er dansktopmusikere nemlig sjældent at finde i den bedste sendetid eller på forsiden af din avis. Det var derfor med fryd jeg noterede mig, at nogle havde lavet en spillefilm om Kandis, alt imens jeg behændigt undgik at se selvsame, lige indtil denne weekend hvor jeg faldt over filmen på DR. Heldigvis da, for Kandis for livet er virkelig en fremragende dokumentar, der både underholder, bevæger og rejser en masse relevante spørgsmål om meningen med livet. En film alle bør se, uanset om de har styr på dansktoppen, musikbranchen eller ligeglad med begge dele.

 

(C) TROUD ROHDE PEARCE

Instruktøren rammer en hel serie af perfekte øjeblikke hos en lille gruppe dedikerede Kandis fans. Bandets forsanger og leder - Johnny Hansen - udgør måske nok rammefortællingen for dokumentaren, men det er musikkens betydning for dets fans der udgør indholdet. Johnny blev som ung og fremadstormende dansktopmusiker pludselig enkemand, da hans første kone begik selvmord. Hvilket satte sig dybe spor hos ham og musikken han skrev, men det ændrede også fortholdet til gruppens fanskare. For pludselig kunne alle med afsavn i hjertet, ar på sjælen og ondt i livet spejle sig i Johnny/sangene/bandet. Denne film består af interview med sådanne fans, deres historier om tab og hvordan de via Kandis igen trør tro på livet. Det er både voldsomt, smukt og meget rørende. 

(C) TROUD ROHDE PEARCE

Masser af scener er perfekte iscenesatte øjeblikke, der klippes således ens hjerte næsten brister over disse fans problemer med livet. Det hele er skruet sammen så det ligner en kult afdækning. Der ledes af en naiv og godhjertet Johnny Hansen, som blot vil underhold folk, men tilbedes så voldsomt, han hele tiden må trækker sig længere væk fra selvsamme. De skæbneberetninger der får plads i denne film er alle fremragende filmiske fund. Der hver især rummer en fortælling om et liv der fik mening via musik af Kandis. Disse fans historier om hvordan livet påvirkes ved næres dødsfald, personlig ensomhed og emotionel afsavn, men altid finder balancen igen via Kandis efterlader mig dyb forundring, blødende hjerte og stille glæde over at meningen med livet ikke er noget der behøver at være universelt for at virke.

 Du kan læse mere om filmen her og se den her hos DR. Danmarks største fanklub finder du på kandis.dk.   

Populære indlæg