Memories of Murder (Streaming C-more)

(C) Hyung Koo Kim

Der findes alverdens muligheder for at spilde din tid foran de elektroniske skærme, TV serier der virker uendelige, superhelte maratoner ingen rigtig orker og genudsendelser af den nostalgiske slags. Men der er heldigvis også kvalitative valgmuligheder der både løfter din oplevelse, forståelse og tankegang. Noget mange kun forventer fra MUBI, Filmstriben og The Criterion Channel det hænder dog at de kommercielle streaming tilbud rummer oversete filmperler. Dette er en sådan, fundet ved en tilfældighed på C-More, filmservice som indgår i alverdens pakketilbud og bonusprogrammer, men uanset om du kan se kanalen via dit medlemskab hos Lidl, Arriva, Yousee eller dit telefonfirma bør du grave denne film frem Memories of a murder.

(C) Hyung Koo Kim

Der er skrevet og instrueret af den verdensberømte filmmand Bong Joon-ho. Sydkoreanske film har længe været elsket af alle med hang til gode historier, nye genremix og overraskende cinemagrafiske løsninger. Men ingen har kunne været i tvivl om kvaliteten efter Oscar succesen Parasite (2019) eller serierne fra HBO og Netflix´ øverste hylder. Den knap to timer lange fortælling er måske nok inspireret af Sydkoreas første rigtige seriemorder sag, i Hwaseong provinsen tilbage i 1980erne, men holder nok afstand til at kunne kalde sig fiktion. Udgangspunktet er dog ganske filmisk, drabeligt og morbidt fascinerende, hvorfor det sikkert har været svært at trække grænserne for filmens virke. Men selv hvis du ikke kender til forhistorien, virkelighedens opklaringsarbejde eller forstår hvordan Japan har påvirke/formet det jurdiske system i Sydkorea, så vil filmen her virke fængslende, skræmmende og lokke dig til dybe tanker om menneskets iboende ondskab.

(C) Hyung Koo Kim

Regions politistyrke har mere fokus på resultater end vejen derhen, men gennembrudene i sagen opstår dog først da tilgangen bliver mere systematisk, velovervejet og professionel. Det kan dog være svært for mænd med magt at opgive tæsk, plantede beviser og manipulerede tilståelser som løsninger, men da politimændene endelig arbejder sammen finder de flere svar end nogle kunne ønske sig. Hvem, hvad og hvorfor er spørgsmål der tvinger dig til at holde fokus, historien er flettet sammen af fragmenter fra forskellige tidsperioder. Meget må du selv konkluderer og andet er smerteligt åbenbart. Skæbneberetningerne er medrivende, humoren er sort og fortællingen vælter ned af skærmen som var det tyngdekraften der stod bag. Jeg er vild med udtrykket, sceneskiftene, dialogen og de menneskelige historier der afdækkes. Det er muligt du ikke bliver klogere på begrebet ondskab, men hvis du anerkender den findes og vi alle rummer kimen til samme, så er filmen allerede i mål. 

Populære indlæg