Undskyld, Andy! Det var ikke din skyld.

 

(C) Paramount Pictuures

Mit seneste filmindkøb og nuværende 1333 film på et fysisk medie er den film jeg har savnet mest, men først har opdaget fandtes for få dage side. Restaureret, redigeret og mikset på ny så alle fortidens forbandelser er glemt og Andy Garcia tilgivet – den endelige og sidste udgave af Godfather trilogiens sidste film CODA – The death of Michael Corleone. 

(C) Paramount Pictuures

Umiddelbart påstår minuttælleren af spillelængden er kortere end de forudgående versioner, og alligevel føles det som om så meget mere er med. Det kræver dog fortsat en målrettet beslutning at gennemføre filmen, da to en halv times gangster actionopera ikke just inviterer alle indenfor. Godfather filmene bygger på en kriminalroman af den afdøde forfatter Mario Puzos. Hvis indsigtsfulde drama havde flere detaljer, magtkampe og snørklede sidehistorier end de vanlige blockbuster film havde. Det episk drama om en specifik immigrant families kamp med og for sig selv i den nye verden, fungerer både som en filmisk indførelse i magtens væsen og som en letfordøjelig italiensk opera. Fra dengang følelser, hede og ære drev mange unge mænd i graven før tid.

(C) Paramount Pictuures

Jeg antager du kender filmen, hvis ikke, så er det ikke her du stiger ombord på fortællingen. Dels er det slutningen på historien og dels er det den svageste historie af de tre. I stedet anbefales det at læse Puzos bog og derpå se de to første film.  Eventuelt gentage det hen over årene indtil nysgerrighed driver dig til at se denne film, læse Mark Winegardners bøger og måske høre Francis Ford Coppola voldsom ærlige kommentarspor. For alle andre – her er endelig en værdig afslutning på trilogien. Her gives der fylde til Vicents karakter, her er det menneskelige drama opjusteret og magtkampene i pavestaten nedjusteret, her forstår du kærligheden Michael føler og samtidig forstår vi det ikke kunne være anderledes. Noget skyldes sikkert Coppolas egen fremskreden alder, instruktørfortrydelser og forståelsen for afslutningen er endelig. Filmen har fået en ny begyndelse, ny slutning, nyt lydspor og mange scener er klippet anderledes og fået tilføjet formildende ting. Jeg er vild med denne version, og kan nu sagtens acceptere slutningen, fortryder endda de grimme ting jeg sagde om Andry Garcia i 90erne. Han passer nu perfekt ind i historien, universet og magtkampen.

Du kan finde filmen alverdens steder online til 99 kr. for BluRay skiven, du kan leje den flere steder for 29 kr. og skulle dit Paramount+ abonnement tro du var amerikansk kunde kan den også streames der.

Populære indlæg