The Duke of Caladan (bog)

 

(C) Ordmose

Den seneste filmatisering af de flotte sandklitter, middelalderlige æresbegreber og kyniske magtkampe er en smuk fortolkning af et velkendt univers, målrettet alle vi der elsker Frank Herberts Dune bøger. Denne udgivelse er også målrettet de samme mennesker, men tilbyder ingen nyskabelser, fortolkninger eller andet end kyniske kalkuler. Brian Herbert og Keven J. Anderson har spyttet utallige af sådan bøger ud på det globale bogmarked, nogle gange har de ramt sjove vinkler, oversete detaljer og bundet fine sløjfer. Det er desværre ikke tilfældet med The Duke Of Caladan der som sådan ikke er dårligere end normalt, ej heller kedelig eller uden spændende intriger. Den er blot helt igennem unødvendig, den belyser intet nyt, rykker ved ingen opfattelser og selvom det kan virke hyggeligt at møde gamle fiktive venner – så glædede jeg mig til sidste side. De 318 forudgående sider var fyldt med sci fi hygge hvor alle opførte sig som forventet. 

(C) Ordmose

Vores hovedhistorie udspiller sig på den havfyldte planet Caladan, i tiden før Frank Herberts første bog, der styres med retfærdig hånd af Leto Atreides. Her forsøger Leto at styre sit folk forbi de værste problemer, alt imens han oplærer sin søn som leder og forsøger sig med afmålt kærlighed til Lady Jessica. Men selvom man søger et liv i fred finder problemer dig nemt. Nogle har opdyrket og udviklet en afhængighedsskabende plante på planeten Caladan, en plante der både slavebinder brugerne og dræber de der får for meget. Som en lukrativ gift bliver det solgt som Caladan Drug over hele universet og Leto tvinges ud i en kamp for sin ære, planets overlevelse og selvrespekt. Sideløbende udspilles klassiske magtkampe i de øvrige adelige familier, magtgrupperinger og hoffet. 

(C) Ordmose

Har du aldrig læst en Dune bog bør du slet ikke begynde her, elsker du Frank Herberts bøger bør du også springe over denne, men har du blot set den senest spillefilm i biografen og brug for lidt hyggelæsning er udgivelsen ikke et dårligt bud. Det menneskelige univers er fortsat ledet af en skinsyg psykopat - Kejseren -  der gerne snyder, dræber og lyver for at beholde magten. De der kæmper for uafhængighed gør det samme, men tror blot de dræber for en sag og ikke dem selv.  Andre dræber for at fremme deres religiøse overbevisninger, men langt de fleste gør det blot for overlevelse. Alle med ære snydes, mens de grådige belønnes, nogle gange med en for tidlig død. Alle forsøger de dog at gennemskue rænkespillet i kejserdømmet omkring sig, uden at miste status, penge eller livet. Du kan redde alle tre ting ved at springer over bogen, eller blot spare pengene og lån den på dit bibliotek.

 

Udgivet i 2020 på engelsk af flere forskellige selskaber, der reelt ejes af den tyske gigant Holtzbrinck. Tænkt som første bind i en trilogi om Caladan.  Mofibo har en mase Dune bøger, men ikke denne. Saxo sælger den for 234 kr og Amazon har den i kindle version til 17 dollars.

Populære indlæg