Kalkgruber Mønsted 2021

(C) Ordmose
Der findes seværdigheder over hele kloden der gør voldsomt indtryk og efterlader den besøgende med flere spørgsmål end svar. Fjerne egne der er prydet med storslåede fortidige bygningsværker, bjergkæder hvis oprindelige landsbyer fremstår som glemte tidslommer eller naturskønne pletter der virker helt upåvirket af den menneskelige dominans. Jeg har ofte misundt nabolande deres bjergkæder, kæmpe skove og hvalfyldte farvande, men har endelig fundet et sted i Danmark de bør misunde os. Det kaldes Mønsted Kalkgruber – placeret et sted mellem Skive og Viborg i det midtjyske. 
(C) Ordmose

Her blev der engang udvundet voldsomme mængder kalk, siden brugt til champignonproduktion og nu hjemsted for Arla Grubeost. Der er i alt 60 kilometer minegange og det hænder turister farer vild, men følger du de belyste to kilometer stier er alt vel. Det koster kun 90 kroner at besøge stedet og alle bør unde sig selv en tur ned i mørket. Gangbesværet, kørestolsbrugere, barnevogne og andet på hjul kan sagtens komme ned i minen og rundt den korte tur. Mens alle med mod på mere kan komme rundt af stejle stier der stiller krav til fodtøjet. Mens alle bør have en varm sweater og lang bukser på – da otte grader vitterlig ikke fordrer sommertøj.

(C) Ordmose
Stedet huser en hulens masse flagermuse hver enste vinter, men selvom der skulle være fem arter og flere tusinde slags i grotten allerede nu, så jeg ikke en eneste. Retfærdigvis kikkede jeg også mest på de forunderlige udhuggede og oplyste grotter, og spekulerede på det triste ved arbejdet med kalkproduktionen. 

(C) Ordmose
På landjorden finder du kalkværket hvis sælsomme skorstene skyldes måden hvorpå kalk produceres. Den ubearbejdet kalk hældes ind i skorstene midt på, udsættes derpå for varme og det endelige produkt graves ud fra bunden af skorstenen. De sidste to ansatte på værket smiler fra 1981 billedet på væggen. Der er ligeledes en mindre cafe, museum og gavebod med alverdens lokalt. Det er dog gruberne der hovedattraktionen og havde jeg råd bookede jeg en klassisk koncert til 2500 kr. næste gang jeg kom forbi. Har du selv mod på at trave rundt landskabet er den såkaldte kalk kaminoen på tredive kilometer ganske populær.

Populære indlæg