Fortidens Clickbait

 (C) Ordmose

De store panserslag, Rasputins sidste dage, blodige revolutioner og deslige fylder tit forsiden på magasinet. Fonttyperne og billedredigeringen minder til dels om boulevardpressen, mens formatet er klassisk magasin. Vinklingen er tit skarp og de mulige konsekvenser ved HvadNuHvis tankerækken fylder ofte lige så meget som den historiske redegørelse, men alligevel elsker jeg dette Bonnier produceret historieblad. Der rummer et opkog af alverdens spektakulære hændelser, letfordøjelig præsentation af ny forskning og konstant genfortolkninger af fortiden. Havde jeg ikke i et fjernt årti læst historie på universitet ville fokus sikkert havde været anderledes, men jeg kan overraskende tit bruge disse løsrevnede fragmenter som magasinet sælger til mig under vilde overskrifter. Det både pirrer min historiske nysgerrighed og fastholder min interesse for fortiden – selvom jeg aldrig kommer til arbejde med historiefaget på nogen klassisk måde. 

(C) Ordmose

De første mange semestre på historiestudiet er frustrerende for enhver der gerne vil dykke ned i fortidens hændelser, da fokus går på erkendelse og produktion af viden. Kvantitative metoder lærers ved statistikbearbejdelse af sociale problemer registreret hos enlige mødre slutningen af 1800ertallet. Vi forstår verdens udvikling via dybde analyse, og lærer samtidige generelle slutninger kan drages fra dette. Mens kedsommelige politiske møder giver os mulighed for tilegnelse af tekstanalyser, og folkesagn fungerer som læring af kildeanalyser. Jeg kedede mig i hvert fald bravt og forbandede mikrohistorie, antikken, fænomenologi og var helt ligeglad med Leopold von Ranke. Men da færdighederne endelig var en del af min akademiske værktøjskasse, kunne der graves i fortiden, rodes i arkiver, afdækkes skjulte sammenhænge og gives liv til glemte historier. Hvilket jeg var taknemlig for, desværre dræbte uddannelsen også min lyst til lige netop at gøre dette. Jeg trækker dog fortsat på færdighederne, metoderne og den akademiske dissekering når nye emner tillæres, argumenter adskilles eller diskussioner vindes. 

(C) Ordmose
Dette magasin fungerer derfor som en slags nostalgisk genvej til min barndoms fascination af verden der fandtes før min egen. Til dengang enhver ruin rummede drabelige historier og skæbner altid var på spil. Hvor pyramidernes sandheder var kendte, spioner fandtes og krige blev afgjort på tekniske fejl. Forståelsen af hvor vi kommer fra, hvad der skabte vores nutid og fortsat påvirker vores fremtid er livsvigtig for alle nysgerrige sjæle og brugbart for enhver oplyst person. Alt omkring dig er et produkt af en fortidige tanke, handling og vilje. Det kan derfor aldrig skade at forstå disse sammenhænge for bedre at forstå dig selv, verden omkring og de muligheder der findes.  

Populære indlæg