Fortidens TV-fremtid er her - endelig!
Alle små nationer har kommercielle markeder der ledes af fortidens monopolgiganter, hvilket både giver firmaet nogle klare økonomiske fordele, men samtidig også rummer kernen for al negativ kritik. I et ulogisk krydsmiks mellem påstandene alt var bedre i gamle dage og det sejler fortsat hos dem står firmaet YouSee på mål for alverdens negative markedsanalyser, kundeklager fra prisfølsomme segmenter og online brok fra trolde af enhver slags. Hvilket både er oplagt, til tider retfærdigt og samtidig understreger YouSee er markedslederen i Danmark – upåagtet giganterne de konkurrer med. Telenor er f.eks. en global supertanker som verdens sjette største telefirma. YouSee ejes omvendt af nogle danske pensionskasser og en australsk investeringsbank, der nok mest er kendt for kreativ finansielle løsninger.
Vi der voksede op med telemonopolerne husker alle de tekniske
begrænsninger, søforklaringer og høje prispunkter. De fejlslåede produkter og
sære lappeløsninger. Hvis du ikke spildt penge på ISDN, savnet mulighed for
købe din egne tastetelefoner, sendt SMS ganske gratis, surfet på Opasia eller
bidt dig i tungen når TV-selector endnu en gang fejlede, så kan det måske være
svært at blive helt benovet over en tvboks der vitterlig virker. Men det burde du, og hvis du ikke allerede har
produktet, så skift endelig til det.
Hver sjette dansker bor alment, og endnu flere får fjernsyn fra YouSee, men alle der har bredbåndsinternet har vitterlig mulighed for at vælge alverdens online fjernsynstjenester, streamingkanaler og filmudbyder. Prispunkterne er vidt forskellige, just som service og kvalitet også er det. Lige siden Hulu revolutionerede den online verden i 2008 med en streamingtjeneste, har markedet flyttet kunder fra kabeltv over til online løsninger. Tidligere troede alle der var tale om en evolutionær udvikling, der er nok snare tale om en udvidelse af et globalt tvmarked. Hvor kundesegmenter pludselig kan understøtte en branche alle troede var i krise.
Grundpakken hos YouSee ligger på 309 kroner, inklusiv leje af en TV boks der gør det nemt at optage programmer, sætte dem på pause, starte forfra eller tilgå de forskellige kanalers respektive online lagre af underholdning. Alt det Selector lovede, mediecentrene forsøgte og konkurrenterne drømmer om. Men TiVo havde faktisk succes med dette i USA for allerede ti år siden, Sky TV har også rullet deres tjeneste ud i Sydeuropa på samme måde og flere globale hotelkæder har tjenester som minder om produktet her. Men i Danmark er det kun YouSee som har en boks der leverer på alle parametre, der succesfuldt mikser kanaler og streaming med online optagelser, pausefunktioner og andet teknisk smart. Norlys har dog også et produkt der minder om YouSee – om end brugeroplevelsen endnu ikke helt er ligeså god!
Det er ikke kun DR der har proppet deres online skylager med underholdning, det gør sig gældende med alle de store nationale kanaler der følger med i grundpakken. Takket være projektet Nabolandskanalerne kan du se tyske, norske og svenske programmer med danske undertekster. ZDF har en masse fremragende tyske krimiserier, store dramaer og vores nabolande spytter virkelig en masse underholdende TV ud på nettet. YouSee kaster flere film efter dig hver eneste måned, YouSee premiere er dog den store månedsfilm som skal lokke dig hen til filmarkivet. Men det bliver dog først sjovt når du kaster endnu flere penge efter TVpakken, og så kan vælge forskellige streamingtjenester eller endnu flere TV kanaler. Jeg har selv raget lidt blandet underholdning til mig via Zulu/CBS Reality / Cartoon Network / Arte, lidt natur ved National Geographic og BBC Earth, lidt klassisk og moderne musik ved VH1 og Mezzo, mens resten af mine penge er brugt på filmtjenester Paramount+ og ViaPlay. Næste måned kan det være jeg går all in på streaming, eller tager tyve ekstra TV kanaler – prisen er den samme.