Drømme af vinyl

(C) Ordmose

Som enhver anden på min alder har jeg været forbi analoge medier før den digital tidsalder førte os alle til streaming verden. Mange revolutioner har hen over årene skubbet til min begrebsverden og forbrugsmønster. Jeg tror dog ikke længere på udskillelsesløbet hvor fremtidens opdagelser automatisk dræber fortidens giganter. Det er muligt bølgeradioen, lakpladerne og stumfilmene ikke står foran en revolution, men alt andet kommer tydeligvis igen med års mellemrum. Jeg ejer i dag selv en masse nostalgisk elektronik, dels fordi det er sjovt, dels fordi beriger mine besøg på loppemarkeder og så har retrobølgen også båret mig tilbage til fortidens mønstre.

(C) Ordmose

Jeg køber derfor lige så meget original produceret dansk musik på grammofonplader i dag, som jeg gjorde i 90erne. Hvor det tidligere var en umættelig sult efter alt musik fra hitlisterne, er det i dag mere tale om et velovervejet forbrugerkøb. Det er både direkte støtte af en kunstner, en forhandlerkæde og et mikroskopisk sprogområde. Samt dyrkelse af en truet kunstart – pladeomslagets kunstfærdige udtryk. Selvfølgelig ryger der også musik indenbords der synges på engelsk – men hovedvægten af indkøbene har dansk ophav. Så er det mig lige meget om Oh Land, Lydmor m.fl. synger på engelsk.

(C) Ordmose

Selvom den digital tidsalder har sendt de klassiske kædeforretninger i graven, så findes der fortsat et utal af steder du kan købe musik. Som oftest er det en sideforretning i en allerede etableret biks. Bare i min lille by er der flere steder hvor ny musik konstant tilflyder. Der er således flere tøjforretninger som også har LPer til salg, den lokale læsehest henter også nye plader hjem, men jeg selv finder Lyd & Kabel har det bedste udvalg, service og tilgang. Samt selvfølgelig flere tusinde brugte plader i kælderen. Mit seneste musikindkøb faldt dog hos Imusic – nordens største musikforretning – der holder til online og i 8240 Risskov. Med mere end 3000 titler på lager kan du sikkert finde hvad du savner, jeg selv købte en ny Hanne Boel plade Kopi med underskrift som en rigtig fanboy


(C) Ordmose

Hanne Boels stemme er fantastisk og hendes karriere imponerende, men fortjente faktisk endnu mere international berømmelse end hun opnåede. To en halv million solgte album er selvfølgelig voldsomt for en dansk kunstner. Stemmen, udtrykket og variationen rummer dog muligheder for endnu større global succes. Soul, gospel, jazz, rock og pop mestrer hun og mange af de engelsksprogede udgivelser kaster jeg efter venner i udlandet, når muligheden byder sig og reolerne har de relevante titler. Kopi albummet er dog målrettet alle os der kan dansk – her fortolker hun samtidige danske kunster og giver velkendte tekster nye universer at udfolde.Du kan læse en anmeldelse af albummet her 

Populære indlæg