Ku'damm '56 '59 & 63 (Streaming)

 (C) ZDF

Hver sæson udgøres af tre spillefilmslange afsnit. Der dækker tre søsters familieliv i Vest-Berlin for henholdsvis årene 1956, 1959 og 1963. Hver især er pigerne formet af deres kontrollerende og ambitiøse mor (Claudia Michelsen), deres fraværende far og tidens luner. Alle opnår de ægteskab, uafhængighed og finder forskellige svar på livets store spørgsmål. Deres færd er også vidt forskellig, vildt urealistiske og samtidig voldsom dragende. Jeg har således indtaget alle årene på ganske kort tid og håber der snart kommer flere fortællinger fra fortidens Berlin. Alle historierne har måske nok tråde til det tyske nederlag i anden verdenskrig, men deres omdrejningspunkt er altid Berlin selv. Byens økonomiske opblomstring, politiske adskillelse og dens konstante armlægning mellem konservatisme og nybrud indenfor alle aspekter af livet, er således fortællingens rigtige stjerne

(C) ZDF

Jeg elsker de iscenesatte perfekte designproppet små hjem, den romantiske gengivelse af klassesamfundet og de hyper stilfulde homoseksuelle mænd (grimme mænd har åbenbart ikke følelser for hinanden, eller trang til sex i offentlige parker). Den moderne verdens indtog bliver konstant fremvist via sindrige nye køkkendimser, smukke klædedragter og flotte biler. Det er både tidssvarende, korrekt og vanvittig overdrevet på en og samme tid. Pigerne lever skiftevist et ubekymret liv i ren luksus og et forfærdeligt rakkerliv med problemer ingen kan forestille sig. 

(C) ZDF
Men hvis du vil have mere end tilfældigheder alla sæbeoperaer, smukke kvinder i tætsiddende kjoler, lækre biler og velklædte mænd så har serien faktisk også noget på hjertet. Musik bruges ofte som styrkemarkøren for sæsonens emotionelle pointer, men ellers sørger Monika Schöllack (Sonja Gerhardt) for du husker ligestilling ikke kommer af sig selv, mens Eva Schöllack (Emilia Schüle) konstant beviser smukke kvinder også er andet end overflade og Helga Schöllack (Maria Ehrich) understreger hvorfor man aldrig bør leve op til andet end sig selv. 

(C) ZDF

 

Det er genialt at vælge en danseskole som omdrejningspunkt i 50ernes Berlin, da det både giver serieskaberne mulighed for at lade forskellige klasser krydse spor, fremvise fortidens konservatisme samtidig med der gives plads til alverdens moderne nybrud. Den enlige mor med den nazistiske fortid og de klassiske dansefærdigheder, rummer utvivlsomt et helt samfunds opfattelse af kønsroller, dannelse og elegance. Det er dog først rigtig interessant da denne stålsatte kvinde får stålkorset til at holde ryggen rank. Det er først her hendes verden får tvivl, fejl og følelserne rigtig fylder. Mens pigernes karakterer hver især åbenlyst er tiltænkt forskellige tidsspecifikke kvinderoller, så er det deres udvikling, som manuskriptforfatteren dygtigt bruger som katalysator for handlingen og som spejl af samfundets udvikling. Der er den dydige datter Helga, hvis konstante fokus på facaden, det moderne og det ambitiøse ikke har mange strenge at spille på før den sidste sæson. Det samme gør sig gældende for den smukke datter Eva, hvis beregnende og grådige sind først får et indre modspil da hendes verden forandrer sig. Mens vi alle sæsoner har den sympatiske, stærke og lidt tragiske hovedperson Monika. Der konstant søger lykke, mening og selvstændighed med blandet held. Serien kan sagtens kritiseres for dens romantiske gengivelse af tidsperioderne, for dens urealistiske behandling af alverdens politiske stridspunkter og dens kokette leg med det nationale. Men savner du tryg underholdning svøbt i ufarlig dramatik og hyggelige historisme så er serien her fremragende underholdning. De fire blækhuse gives med kyshånd for den romantiske tur rundt i det moderne Berlins tilblivelse - Auf wiedersehen.

Ku'damm // Bag kulisserne from Nabolandskanalerne on Vimeo.

Du kan indtage serien fra alverdens steder, men det oplagte valg er dog via DRs online streaming arkiv. Hvor du for tiden finder alle tre sæsoner med pigerne fra Berlin. Har du adgang til ZDF via kabeltv kan du ligeledes finde serien der og er de tyske ikke til serien uden undertekster har nabolandsprojektet sikret danske tekster. Instruktør: Sven Bohse. Forfatter. Annette Hess.

Populære indlæg