Shorta - YouSee Premiere

 

(C) Foto: Tine Harden © Scanbox

Duoen Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid har skrevet og instrueret denne adrenalinpumpet action fyldt politijagt gennem forstadsbetonen. Noget er lånt, andet fortænkt, det meste vellykket og budskabet fladpandet. Men hvis du har mod på bøfler der banker løs på hinanden, så er dette danske bidrag det bedste bud på en skandinavisk voldsfilm, hvor det socialrealistiske er udskiftet med kioskbaskerlogik og urobetjentenes våde drømme fra 1980erne.

(C) Foto: Tine Harden © Scanbox

Racister i den danske politistyrke har ved en rutinemæssig gennembankning af en indvandrer både sendt den fængslede i koma og kollegaerne på overarbejde. For befolkningen i de almene boligområder reagerer negativt på endnu en historie om magtmisbrug, racisme og overgreb i medierne. Politistyrken reagerer som vanligt med fremvisning af styrke, sammenhold og fornægtelse. Vores to hovedpersoner er en rutineret, kynisk og yderst racistisk betjent med hurtigbriller, svulmende overarme og skaldet isse (Jacob Hauberg Lohman), mens bilens moralske kompas er en ung krigsveteran med hjerte og venner på rette sted (Simon Sears). Via tilfældigheder og bevidste provokationer havner de på den forkerte side i en betonforstad, da helvedet bryder løs, pludselig må de kæmpe for og mod alt de har kært. 

(C) Foto: Tine Harden © Scanbox

Filmens fremdrift og karakterernes udvikling er både forudsigelig og helt igennem urealistisk. De to betjente flygter for livet gennem betonlabyrinten alt imens alverdens brune mennesker smadrer alle tegn på civilisation, anstændighed og lovlydighed. Filmuniversets moralske kompas og værdisæt er indlejret i de to hvide politibetjente. Det er deres udvikling, etiske dilemmaer og verdenssyn der er interessant. Her er ikke plads til kvinder, indvandrer eller nuancerede synspunkter. Der er de gode, og de onde - og så alle perkerne! Det kræver ikke megen kritisk samfundsanalyse at pille filmen fra hinanden og det virker overraskende for mig man fortsat laver disse politibetjente film. De passer perfekt ind i Ronald Reagans verdensbillede, eller den franske overklasses syn på de fattige forstæder til Paris. Som en der har boet i almen beton kender jeg altid til politirazziaer, visitationszoner, unge drenge med brystet skudt frem og fremtiden dyster, bandekrige og andet tosset. Det afspejler blot på ingen måder livet i fortidens fremtidsboliger. Det passer omvendt perfekt på omverdens fordomme om ghettoerne, brune mennesker og alle med kæk attitude.

De fire blækhuse gives for de vellykkede slåskampe, den krybende angst flugten giver og fine gengivelser af politistyrkens svagheder. Meget er sket siden uroerne dominerede gadebilledet og bestemte hvad der var lovligt, men struktureret racisme er fortsat yderst virkeligt og det rammer filmen fint. Skududvekslingerne, sammenstødene mellem vrede unge mænd og politiet, samt den visuelle vold er virkelig på amerikansk niveau. Det er sjældent set i skandinaviske film – men det har omvendt ikke været savnet (af mig). Underholdende, gammeldags og voldelig. Se den hvis du keder dig, se den hvis du trænger til vold, se den hvis gerne vil opleve lidt angst.

Missede du den på den festival i København, biograferne i Danmark kan den lejes den hos Viaplay for 49 kr. købes den hos Blockbuster for 99 kr. Mens alle vi med blandselv kanaler hos YouSee kan se den ganske gratis som juli måneds premiere film. Desværre havde YouSee app udgaven på APpleTV hverken dolby surround eller undertekster.

Populære indlæg