Mørket Kalder af Michael Katz Krefeld (bog)

(C) Ordmose
Den vestlige verdens forbrugsfest rasede udenfor dørene og alverdens tilbud fyldte min elektroniske postbakke. Selvom vi alle bør gøre vores for det økonomiske opsving så sad jeg alligevel helt stille i min stue med kolde kreditkort og klamme hænder. Fordi jeg læste nemlig endnu en kølig krimi af Michael Katz Krefeld (forfatteren bag bogserien om opdageren Ravn) om politikommissær Cecilie Mars problemer med den uretfærdige verden vi alle bebor.

Fordelt på 62 kapiteller og 354 sider strækkes en let genkendelig historie der låner kraftigt fra sin samtid uden dog direkte at kopiere nogle. Men hvis du har et højt indtag af kriminalromaner og tilhørende TV serier vil du let kunne genkende problemstillinger, mord og motiver. Men uanset om du synes noget lyder som Sarah Lund, minder om forbrydelser som Hauptkommissar Jan Fabel allerede har opklaret eller vækker minder om Harry Holes rationaler, så er mikset her altså forfatterens eget og historien holder.

(C) Ordmose
Cecilie er vores hovedperson. Tidligere voldtægtsoffer, single dame fra betonforstaden, der just er blevet forfremmet i det danske politikorps da et problem opstår. Politiet har fanget en voldtægtsmand, men formår ikke at løfte bevisbyrden. Cecilie tager sagen personlig da hun til dels hader voldtægtsmænd og samtidig kender offeret. Problemet opstår da hun overværer den formodede gerningsmand dø uden at gribe ind – ud over altså at sparke lidt til ham. Hvilket selvfølgelig indikerer vores helt måske er en anelse forhærdet, men for Cecilie selv er det først virkelig slemt da et videoklip med hendes handlinger rammer indboksen. Nogle har overvåget hende, filmet hende og nu ønsker de hjælp til at aflive andre slemme mennesker fra bunden af fødekæden.

Udover det selvfølgelig er yderst ulovligt, uetisk og strider mod alt hvad en betjent bør gøre – så er det samtidig også meget mod Cecilie Mars natur at tage ordre fra en kriminel. Magtkampen bølger frem og tilbage hen over siderne. Nogle beslutninger træffes, andre ting sker bare. Problemet vokser, konfrontationer opstår og udfald er til tider forudsigelige. Mit gæt på gerningsmand blev dog manet i jorden på siden 297 og selv hvis jeg havde haft ret, så ville det ikke have ødelagt læseoplevelsen. For Michael Katz Krefeld leverer ikke snørklede krimigåder, han tager dig med i ordbaseret action rutsjebane hvor heltens handlinger skal forstås og opleves, ikke sanktioneres af dig som læser. Du er med hende på hævntogt, med hende i slåskampe og deler hendes vrede. Du er med som den blinde passager, men er på intet tidspunkt kyldfri. For vi vil også have de slemme straffet, skurken fanget og Cecilie trygt gennem strabadserne.


De fire blækhuse gives for den underholdende tur rundt Københavns underverden. Nogle klicheer er en anelse tunge og andre er selvfølgelig nødvendige for genren. Jeg havde dog gerne placeret politikommissærens bopæl et andet sted og helt opgivet den lokale indvandrerbandes had mod Cecilie. Michael skriver korte sætninger. Fonten er stor. Kapitlerne sjældent længere end et par sider. Det understøtter fint action sekvenserne, men giver meget lidt plads til eftertanke og dialoger af den givende slags. Vores petit hævner der føler sig knyttet til almen bolig beton er ikke som sådan urealistisk, men en ung kvinde med karriereambitioner og hang til sex med fine advokater vil bo et andet sted. Karaktererne omkring Cecilie og hendes fortid males med lige netop sådan en pensel der skaber grobund for serieudgivelser. Jeg ved ikke om tanken er der, men jeg ville lader Cecilie Mars forsvinde efter denne udgivelse. Hun mangler personlig dybde, magtfuldt netværk og skumle hemmeligheder. Hun er blot ren underholdning i en enkelt bog, med nok ar på krop og sjæl så vi alle forstår kampen mod det onde ikke er uden omkostninger. Du kan læse en bid for dig selv her


Se mere her og besøg forfatterens hjemmeside her. Udgivet af Lindhardt & Ringhof. Forsidefoto er af Rekha Garton / Trevillion Images. Forlaget driver også en side med interviews og andet fyld. Du finder den relevante side her


 

Populære indlæg