A Most Violent Year - Filmstriben

(C) Foto Bradford Young
Firserne var ikke blot store skulderpuder, den første bølge med joggingfantaster og elektronisk musik for fuld global udblæsning. Det var også selvrealiserings årtiet i forretningslivet. Der hvor drømme blev indfriet af alle de med ambitioner, evner og modet. Tiden hvor kæmpeformuer blev skabt i brudfladerne mellem fortidens smuldrende magtstrukturer, og så den buldrende økonomiske vækst i hele den vestlige verden. Det var her den kolde krig blev vundet, USA mistede sit moralske kompas og den kriminelle underverden blev professionel.

(C) Foto Bradford Young

Filmen udspiller sig således i New York, år 1981, dengang hvor fattigdom, forfald og fremskridt kæmpede lige nidkært om borgernes kunst og udfaldet ikke virkede oplagt. Hvor hele kvarterer bestod af elendige lejekaserner, narkobaroner sørgede for roen og græsrødderne organiserede morgenmad til ghettoernes børn. Noget der i dag virker som en fjern, sær og uvirkelig fortid, men samtidig var det den verden som formede f.eks. USA's nuværende præsident. Filmens hovedperson har dog ikke skabt sig et navn i byggebranchen, men hevet sig op gennem de sociale lag via oliebranchen, og nu står over for sit helt stor gennembrud som forretningsmand. Desværre tiltrækker succes sig også fjender, jalousi og uønsket opmærksomhed.

(C) Foto Bradford Young

Filmen fungerer både som et tidsbillede på et New York alle kender, men som ikke længere findes, samt som en karakterdrevet trykkogerfortælling. Hvor vores person (Oscar Isaac) udsættes for et umenneskelig og konstant stigende pres. Hvor alt der kan gå galt, formår at gøre lige netop dette. Hvor intet sted er sikkert og sandhed kun findes i stilheden. Udfaldet er måske nok forudsigeligt, rammerne let at afkode og magtkampene forventelige, men det er alligevel svært dragende at følge fortællingen. Hver eneste sidegren er nemlig befolket med karakterer du gerne vil vide mere om, og selvom vores hovedperson er en klicheudgave på arketypen af den amerikanske drøm, så virker han overraskende nok overbevisende. Alle de usagte ord, de uforløste konflikter og underforstået trusler der dominerer hver eneste samtale i filmen, giver dialogen en fantastisk intensitet. Den lækre billedside er proppet med referencer til Godfather filmene, Coen brødrenes fortællestil og The Sopranos fineste øjeblikke. De fire blækhuse gives filmens vellykkede cinematografiske skæbnefortælling, upolerede og rå udgave af New York, de herlige bifigurer og den subtile måde instruktøren fremviser underverdens magtkamp på.


Medvirkende Jessica Chastain Albert Brooks Ashley Williams Christopher Abbott INSTRUKTØR J.C. Chandor. Varighed 2 timer. Du kan se filmen her hos VIaPlay, eller låne den hos FIlmstriben

 

Populære indlæg