Laserdisc Forever

(C) Ordmose
Der findes mange forskellige medieformater der af vidt forskellige grunde aldrig helt formår at vinde danskernes hjerter, penge eller statslige blåstempling. Laserdisc var et sådan format. De fleste på min egen alder har sikkert set, eller hørt om disse kæmpe optiske skiver før. Der ramte verden i 1978 med Spielbergs dræberhaj i JAWS, og siden greb karaokebolden i Japan. Formatet blev dræbt i 2000/2001 og maskinerne udgik helt af produktion i 2009. Der er således ingen praktiske, gode eller fornuftige grunde til at spilde tid og penge på laserdisc.  Jeg har dog for ganske nylig indkøbt endnu en laserdisc afspiller og må indrømme jeg elsker filmcovers, stemningen og de latterlige store fjernbetjeninger. 

(C) Ordmose

De optiske skiver vejer som oftest omkring et halv kilo. De består af to sammenlimet skiver der indeholder op til 64 minutter analog film på hver side. De kommer enten i formatet NTSC eller PAL. Billedsiden er analog mens lydsporet sagtens kan være digitalt. Hvis skiven er i CAV udgave kan superslowmotion nydes en billedramme af gangen. Selve afspillerne er som oftest kæmpestore og understøtter blot composit / stereo udtag. Nogle kan aflæse begge sider, enkelte har DVD indbygget og langt de fleste er lavet af Pioneer. 

Min egen afspiller understøtter både PAL og NTSC, vejer mindre end normalt og kan intet fancy. Købt ved en nostalgisk retro forretning for garantiens skyld og for at støtte genbrugsbranchen i Danmark. Har indkøbt lidt blandet laserdisc greatest hits fra 90erne, nogle Disney film og enkelte ældre skiver. Fleste koster omkring 40 kr stykket. Samleværker bliver aldrig indkøbt af mig og når samlingen rammer de hundrede stoppes indkøbene. Samlere frygter alle ødelagte skiver - kaldet laserrot - som kan ramme alle optiske lagermedier men især har ramt en serie specifikke film trykt ved Sony i USA. Det er limen som binder de to skiver sammen der langsomt nedbryder filmskiven. 

(C) Ordmose
Jeg forstår til fulde hvorfor samlere elsker laserdisc, jeg selv er dog mest til nostalgien, de flotte covers og det sjove med et forældet format. Men her er der en filmsamling der ikke bliver udvidet, ikke rummer overraskelser og piratkopier. Der rummer widescreen udgaver, thx godkendte udgivelser, skiver med ekstra materiale som DVD udgaverne aldrig fik med og dolby digital lydspor i analog format! Her er der smukke pamfletter, interviews og store papcovers. Her er der undertekster gemt i lydsporet - som med rette udstyr kan berige de filmskiver. Her er der origanl lydspor i digital stereo og engelsk oversættelse i en analog udgave. Alverdens korrekte formater og glemte specialiteter. Her kan afspillerne fikses af de fingerfærdige og adskilles af alle.

Populære indlæg