Bare en lille gåtur - Sven Nordqvist (Børnebog)

 

(C) Sven Nordqvist
Med en aktiv og sprudlende fantasi, vil dit liv være et langt magiske eventyr, uanset hvilke mondæne opgaver livet kaster din vej. Noget ethvert barn uanset alder forstår, men noget mange mennesker mister i mødet med institutionernes konforme krav. Du er dog kun fanget hvis du lader dit sind indespærre. Denne udgivelse af Sven Nordquist er dog ikke et revolutionært opråb, det er blot fængende børnebog proppet med illustrationer af verdener jeg gerne gad bebo. 

(C) Sven Nordqvist
Historien er som sådan yderst banal, en ung dreng lufter bedstemoderens store pjuskede hund. Bogens start viser ham forlader hendes hjem med hunden i snor, mens slutningen viser den forventelige hjemkomst. Det er de 22 sider mellem disse to tidspunkter der er proppet med magiske eventyr, finurlige oplevelser og en detaljerigdom der giver bogen en læseholdbarhed man ikke skulle tro mulig.

(C) Sven Nordqvist

Det ordløse eventyr har blot enkelte skilte med påskrevet svenske ord. Disse har ingen betydning for historien. Hvis du er trænet af ”Find Holger” serien leder du utvivlsomt automatisk efter den lille dreng + hund i hver eneste illustration. Det er dog de skæve detaljer, sidehistorier og voksne referencer der sluger min tid. Jeg knuselsker hver eneste genkendelige reference, men imponeres mere over den underspillet humor. 

(C) Sven Nordqvist
Hver illustration spreder sig over to sider. Det indeholder et univers hvor fysikkens regler ikke gælder, hvor proportionerne ofte er forvrænget og rollerne byttet om. Noget ville passe fortrinlig ind i en illustreret udgave af Alice i Eventyrland, Gullivers rejser, The Lost Thing eller være fragmenter i Shaun Tans illustrationer og Jakob Martin Strids børnebøger. Det hele er flettet sammen med historieelementer som ligner noget fra Jean-Pierre Jeunet vidunderlige spillefilm. Alligevel er sammenblandingen, stilen og udtrykket helt klart Svens Nordqvist eget.


Du kender ham måske allerede fra bogserien ”Peddersen og Findus” og denne udgivelse har samme lokkende streg, varme i illustrationerne og boblende legesyge detaljer. Det er dog lidt en anden målgruppe. Faktisk ville denne udgivelse utvivlsomt blive elsket endnu mere af voksne med hang til eventyrlige tegninger, morsomme detaljer og fornøjelige børnebøger. Jeg havde også gerne brugt illustrationerne her som udsmykning på ethvert børneværelse, men hvordan man lokker en lille tumling væk fra en ipad og hen til en bog som denne, ved jeg ikke. Jeg håber du selv mestrer manøvren, da siderne flyder med fortælleglæde, pudseløjerlige krøller på historien og finurlige detaljer. Det er i hvert fald oplagt at bruge bogen til fælleslæsning hvor opdagelsesrejsen og de skæve deltajer kan udgøre omdrejningen for samtalen mellem barn/voksen. Siden vil barnet utvivlsomt finde personlige favorit detaljer, eller erklære noget er specifikt fjollet. De fem blækhuse gives for summe af alle detaljerne, bogen kunne sagtens være på hundrede sider og jeg havde nydt den ligeså meget som den nuværende udgave. Selvfølgelig kunne Sven have brugt hovedpersonen mere aktivt i eventyret, men verdener der åbenbarer sig, fungerer som selvstændige illustrationer fordi han netop ikke har indflettet en samlende historie.  


Bogen er udgivet ved Forlaget Carlsen. Du kan læse mere om forfatteren her, tjekke stilen her, og læse om ham her. Desværre virker mandens egen hjemmeside ikke for tiden. Du kan låne mange af Nordqvist tidligere udgivelser på Ereolen. Bogen her koster for tiden omkring 300 kr.

 

Populære indlæg