HUNTER KILLER (Blu Ray)

 

(C) Nordisk Film
Filmens rammefortælling er tydeligvis lånt fra 1980ernes amerikanske propaganda actionfilm. Hvis koldkrigsskabelon altid indeholdte en serie velkendte pointer. Storpolitiske kriser skyldes ikke folket, USA vil aldrig slå først, men alligevel altid vinde krigen. Det ekstraordinære individ der gør hele forskellen, er altid formet af frihed, kapitalisme og selvtillid. Mens hans russiske modpart er formet af afsavn, svigt og barske forhold. Deres sammenstød vil om oftest fremvise hvorledes amerikaneren løfter hans folk, mens russeren kæmper med et kollektiv der heller fejler end bryder regler. Udfaldet hersker der ingen tvivl om, men derfor kan katastrofen sagtens være tæt på et utal af gange. Det er i hvert fald tilfældet i ubådsdramaet Hunter Killer, der omsætter en roman til et actionbrag så gammelsdags, at jeg faktisk er nostalgisk underholdt.  Selvfølgelig trækker filmskaberne på vores fælles erindringer om Den Kolde krig, låner lidt fra filmen Jagten på Røde Oktober(1990), og misbruger ubehaget du følte under filmbraget Das Boot (1981) endnu en gang. Men Hunter Killer formår alligevel at hive os gennem undervandskrig som var det noget nyt, og torpedoer der skyder gennem det arktiske farvand, ser vitterlig flot ud. 

(C) Nordisk Film

Historien er ligeså banal som den er utroværdig. Noget går galt mellem to ubåde og pludselig er klokken kvart i atomkrig. Amerikanerne frygter verdenskrig og russerne siger intet. Heldigvis sender USA en af deres uskolet krigshelte afsted for at undersøge sagen, fremfor blot at tæppebombe Rusland med atombomber. Ubådskaptajnen Joe Glass (Gerard Butler) har både prøvet det meste og vant til at handle på egen hånd. Så da konflikten eskalerer, sammenstødene forværres og hele verden er truet bliver han manden vi sætter vores lid til. 

 

De tre blækhuse gives for sammenblandingen af gammeldags actionfilm og moderne filmteknik. Kampscenerne mellem ubådene og måden moderne søslag afvikles er virkelig flot på denne Blu Ray. Det kræver overraskende pixels af fremvise undervandsbilleder og desværre tilbyder streamingtjenester sjældent høj nok opløsning. Gerard Butler bruges ofte i rollen som All American patriot der gør alt rigtigt, af de rigtige grunde og med overarme vi alle kan sukke efter. Heldigvis fandt man i denne film ikke plads til romantik. Michael Nyquist er overraskende god som Russisk ubådskaptajn, mens der slet ikke er plads til Gary Oldmans karakter i denne film. Koldkrigsdramaet i Rusland minder dog mest om noget serien 24 Timer kunne finde på. Ligeledes er de mange sekvenser med de amerikanske kommandosoldater (ledt af Toby Stephens karakter) helt forrykt og voldsom utroværdig. Helt nøgtern er det en dårlig spillefilm der er svøber sig ind i blæret teknik og overvældende nostalgi. Det fungerer delvist, men havde man vægtet et mindre forudsigeligt plot og nedtonet landkrigen, ville meget have været bedre.  

(C) Nordisk Film
Der er hverken ekstra materiale, eksotiske undertekster (blot SE, DK, NO, FI) eller andet fantastisk på udgivelsen. Men 16:9 letterbox format og DTS-HD lydspro gør alligevel de 121 minutter værd at indtage fra Blu Ray i hjemmebiografen.
Rolleliste: Gerard Butler, Gary Oldman, Michael Nyqvist, Common Instruktør: Donovan Marsh. Manuskript : Arne Schmidt og Jamie Moss, (baseret på romanen "Firing Point" af George Wallace og Don Keith). Du kan se mere om filmen her
 

Populære indlæg