BOSCH SEASON 5 - HBO

 

(C) HBO
Det er let at anse krimigenren som klichéernes holdeplads, og der er sjældent tale om skelsættende litteratur når endnu en mordgåde rammer boghandlernes bestsellerlister. Populariteten skyldes dog ikke kun de kolde gys, grusomme mord eller letfordøjelige plots. Der er noget trygt, velkendt og dragende ved kriminalromanernes verdener. Hvor ensomme gnavne mænd med forliste ægteskaber og ar på sjælen står for de fleste opklaringer. Det er i hvert fald sådan med boghelten Harry Bosch, som krimilæsende danskere lærte at elske takket været forlaget Klim, han har siden fået et bredere og mere varieret publikum takket været streamingmastodonten HBO - der just har kastet femte sæson online. 

(C) HBO
Hvis du aldrig har læst nogle af Michael Connellys bøger, og har misset hver eneste afsnit af serien til i dag, så frygt ikke, universet er ikke synderlig komplekst og især TV-serien bæres af miljø, karakterer og laster fremfor historie, gåder og bedrag.  Her drikkes der hyppigt mere end nødvendigt, her søges kærligheden alle de forkerte steder og ingen last er utilgivelig. Her kæmper den lille mand mod systemet, ondskab og korruption, gerne på samme tid og som oftest alene. Her følger Harry Bosch kun loven så længe den ikke står i vejen for hans eget moralske kodeks.  Han har en voksen datter fra et forlist ægteskab, han er senior opdager i Hollywood og søn af en dræbt gadeluder. Han kender alle de usunde spisesteder der er værd at besøge, været forbi enhver afkrog af Los Angels og forstår byens historie som var den en levende organisme. Tidligere elitesoldat, lytter kun til jazz musik på LPer af døde kunstnere og kan knap sende en SMS. Han er det moralske fyrtårn på drabsafdelingen, hvilket betyder hadet af de fleste, respekteret af endnu flere og elsket af kun en håndfuld.

(C) HBO

Den femte sæson er et langt stilfuldt skud af Los Angeles underside, og selvom enkelte sekvenser tangerer skamløs reklamer for store amerikanske brands, er alt visuelt lækkert i denne TV-serie. Harry Bosch udvikler sig selvfølgelig aldrig nogensinde, og hans overlevelse er voldsom utroværdig. Men sådan er det med heltesagn og serieproduktioner af den indbringende slags. Helten dør aldrig, han kommer blot tæt på et utal af gange.  Hver eneste nærdødsoplevelse er en nøje koordineret rutsjebanetur der ender på stort set samme måde. Denne sæson er Harry Bosch igen udsat for smædekampagner, politiske rænkespil og skruppelløse skurke. Vi tramper dog ikke længere rundt i ekskonens død, moderens drab eller Harrys elendige romancer. De tre kampe kæmpes synkront og på forskellige arenaer. 

(C) HBO

 
Denne gang starter vi dog sæsonen med en såkaldt cliffhanger – hvor baggrunden for den farlige situation udfoldes hen over en række afsnit indtil tidslinjen passer og dramaet udfolder sig samtidigt. Der er blevet givet lidt mere plads til universets sidekarakterer, madindtaget er nedtonet en anelse og musikken fylder mindre end i andre sæsoner. På den måde er sæsonen som  helhed blot en slags ”tranportscene” for karaktergalleriet. Nogle nye alliancer skal skabes, nye fremtidige konflikter opridses og nostalgisk genreboksen fylder resten. Det er vellykket underholdning, der ikke forsøger at være andet end en TV serie baseret på en vellykket bogserie. Den giver dig eksotiske miljøbeskrivelser fra et Hollywood som ikke findes mere. Trygge konflikter og en helt der aldrig fejler, selvom han som menneske ikke består af andet end fejlvalg og dårlige beslutninger. Vi havner på 4 solide blækhuse og selv hvis serien ender på tyve sæsoner, så følger jeg med til den bitre ende. For det er smukt, trygt og underholdende i grænselandet mellem fortid og fiktion, især når Harry Bosch er din turguide. 

 

Skuespillere Lance Reddick, Titus Welliver, Jamie Hector, Amy Aquino, Madison Lintz, Troy Evans Skabere Eric Overmyer, Michael Connelly Du kan se serien her ho HBO Nordic der har alle fem sæsoner. Du kan også bare starte med den nyeste bog fra forlaget Klim men hvis pengene ikke helt rækker til betalt underholdning har E-reolen 21 bind med Hollywood opdageren her. Fotocopyright på billeder brugt i denne anmeldelse tilfalder HBO Nordic.

Populære indlæg