Sicario 2: Soldado (Blockbuster)

 

(C) Nordisk Film
Da en serie selvmordsbombemænd udløser deres terrorvåben på amerikansk jord, forandres landets forhold til de sydamerikanske naboer drastisk. For terrorbomberne der sprænger det amerikanske supermarked i luften, er alle smuglet ind i landet via mexicanske karteller. Pludselig er krigen rykket tæt på og modsvaret må tilpasses til den nye trussel. Matt Graver (Josh Brolin) og hans magiske evner hentes derfor hjem til en omgang bøllebank uden regler. Alejandro (Benicio Del Toro) er som altid frisk på at dræbe kartelfolk, og hvis han endda kan ramme de der dræbte hans hustru og datter bliver det ikke bedre. Den amerikanske regering giver drengene frit spil, men som altid må ingen vide at USA står bag. Matts plan er dog ganske banal og yderst brutal. Kidnap en datter til den lokale narkoboss og lad ham tro rivalerne står bag. Derpå vil kartellerne dræbe hinanden. 

(C) Nordisk Film

 Den nordamerikanske baghave har alle dage været udsat for politiske rænkespil fra Washington. Hvilket sjældent har været et stilstudie i andet, end en brutal udgave af del & hersk princippet. Hvis du omvendt kun har set de moralske reklamepjecer om verdens eneste supermagt, så kan det være svært, at forstå, hvor lidt værdi sydamerikanske menneskeliv egentlig har i USA. Filmen fungerer rigtig godt som en moderne rejseberetning fra civilisations grænseland, stemningen er dyster og ubehaget vokser støt igennem filmens første halvdel. Den effektive nedbrydning af alt anstændigt, nobelt og menneskeligt fremvises med stor dygtighed. Desværre har filmskaberne ikke andet på hjertet end netop dette. Hvilket jeg synes er en skam.

(C) Nordisk Film

 
Instruktøren Stefano Sollima får rigtig meget godt ud af benicio Del Toro og jeg er vild med de mange løsrevne samtaler han kastes ud i. Manuskriptforfatteren Taylor Sheridan har kædet hovedhistorien sammen med enkelte løse skæbneberetninger. Balancen udebliver desværre og især slutningen er på afveje. Der er ikke andet end rå vold, magtesløshed og dommedagsstemning over denne film. De tre ting fungerer heldigvis rigtigt godt, men for mig er det slet ikke nok. Savner indsigt i venskabet mellem Matt & Alejandro, narkoprinsessen Isabel Reyes (Isabela Moner) får ikke nok plads til at udfolde sin historie, den unge Miguel (Elijah Rodriguez) fungerer fint som eksempel på kartellernes tiltrækning men drengens udvikling giver ingen mening. Kødkværnen hvori alverdens menneskeliv nedkastes fremvises virkelig nådesløs, hvilket kan virke overvældende, men blot fremstår lidt monotont for os kyniske filmmennesker. Stemningen der opbygges fiser ud i filmens anden halvdel. Det der kunne have fungeret som et klimaks på historien bliver i stedet til en iscenesættelse af en mulig fortsættelse. Teknisk er jeg dog rigtig glad for filmarbejdet i det store sammenstød mellem mexicanere og amerikanere . Det er både effektiv filmet, afviklet og gennemført. Men den korte version af denne anmeldelse er dog at jeg savner overbevisning i de menneskelige relationer, mere baggrundshistorie og en bærende fortælling ville have gjort underværker. Se den hvis du elskede den første film, se den hvis du elsker amerikansk action, se den hvis du endnu er optimist på menneskehedens vegne, se den hvis du keder dig, men spring over den hvis du ønsker et mesterværk. 


Original titel: SICARIO: DAY OF THE SOLDADO . Rolleliste: Josh Brolin, Benicio Del Toro, Catherine Keener, Matthew Modine, Jeffrey Donovan Instruktør: Stefano Sollima. Spilletid 1 time 55 min. Du kan læse mere om filmen her

 

Populære indlæg