Das Boot - TV Serie af Andreas Prochaska

 

(C) Sky
I de gode gamle monopoldage på DR var der både plads til pausefisk, direkte visninger af gudstjenester og sære sydamerikanske Tv-serier. Det var også tiden hvor paraboler var forbudte og Tv2 endnu ikke var en realitet, hvorfor jeg grådigt indtog alt der blev sendt. Hvilket blandet andet betød jeg fik set den tyske prisvindende spillefilm Das Boot (1981) i en lidt for ung alder. Filmen gjorde stort indtryk. Det var fejende flot 1980er drama, der med sans for historiske detaljer og menneskelig natur viste os landdyr, hvor knugende og klaustrofobiske stemning er i sådan en metaldåse langt fra sikker havn. Jeg husker med gru scenerne, hvor alle sømændene holdt vejret, alt imens dybhavsbomberne sprang udenfor ubådens skrøbelige skrog. Jeg husker mandskabets synlige forandring og hvordan deres jernhård selvdisciplin var det eneste som holdt maskineriet i gang. De omfangsrige skæg, den dårlige mad, elektriciteten der fejler og stemningen som sjældent var god og den evige pladsmangel er hvad jeg forbinder med livet ombord på en ubåd. Hvis du deler disse TV minder med mig vil Skys nye Tv-serie utvivlsomt være et hit på dine skærme. 

(C) Sky
Der findes allerede en enkelt sæson på 8 timelange afsnit, men snart påbegyndes arbejdet med fortsættelsen og pludselig har vi 16 afsnit at vælge imellem. Som altid er det dog smartest at starte fra en ende af, især når det kommer til historiske dramaer hvor du kender krigens sejrherre allerede inden play knappen er ramt for første gang. Seriens første sæson har en todelt fortælling, der er bundet sammen emotionelt, geografisk og kronologisk. Den ene afvikles på landjorden i Frankrig, hvor vores hovedperson er den kvindelige tyske oversætter Simone Strasser (Vicky Krieps). Simone er menneskeliggørelse af det patriotiske tyske folk. Kaldet til tjeneste og overbevist om sandheden bag førerens ord. Men livets barske realiteter flår løbende disse illusioner fra hinanden og Simone tvinges til nye erkendelse, nye veje, nye konklusioner. Seriens anden fortælling afvikles ombord på en tysk ubåd, hvor Frank Strasser (Leonard Scheicher) er det oplagte forbindelsespunkt mellem de to historier. Det er dog ikke Simones bror der er den mest spændende ombord, den ære tilfalder skibets kaptajn Klaus Hoffmann (Rick Okon) og hans anden kommanderende Karl Tennstedt (August Wittgenstein). Ubådens besætning er som trykket ud af en fordoms skabelon fra fortiden, selvom det til tider virker voldsom klichemættet så fungerer det altså fremragende i denne serie. 

(C) Sky

Jeg opdagede serien takket være nabolandskanalprojektet, der gjorde kraftig opmærksom på at nordmændenes statskanal NRK havde fat på noget TV-drama af høj kvalitet. Hvis du ejer de rigtige dimser under fjernsynet, streamer kabel-tv fra moderne virksomheder eller blot har et norsk IP nummer, så kan fire afsnit således indtages hos NRK online / arkivvisning. De fire blækhuse gives for stemningen, kameraarbejdet og fremvisningen af livet ombord på ubåden. Det er en herlig afveksling fra standard amerikansk masseproduceret underholdning. Det er ikke perfekt, det er ikke som sådan nyskabende, men det er virkelig solid underholdning. Selvfølgelig kommer tyskerne også til at tabe Anden Verdenskrig i denne serie, selvfølgelig ender livet ikke godt for ubåde folk og selvfølgelig vil der være gode mennesker på begge sider af krigen. Sådan fungerer historiske dramaer, mit håb er blot, at serien får fortællingerne i mål uden urealistiske forviklinger og kedelige persondramaer. Jeg kikker i hvert fald med de næste fire afsnit.


Baseret på - Das Boot (novel) + Die Festung (novel) af Lothar-Günther Buchheim. Instruktør Andreas Prochaska. Tales Tysk, fransk og engelsk i serien. kuespillere der er med i serien - Rick Okon, Vicky Krieps, Robert Stadlober, Leonard Schleicher, Rainer Bock, August Wittgenstein, Franz Dinda, Tom Wlaschiha, Vincent Kartheiser, James D'Arcy, Thierry Frémont, Stefan Konarske og Lizzy Caplan.

Populære indlæg