Den Skyldige (Blockbuster) af Gustav Møller

 

(C) Nikolaj Moeller
Den emotionelle rutsjebanetur er hverken sikret via vilde effekter, 3D briller eller lydbrag fra dolby atmos anlægget. I stedet hives vi gennem følelserne via simple virkemidler, nedbrud af egne fordomme og fastlåste formodninger. Instruktørens greb om historien er fast og Jakob Cedergren er fantastisk i rollen som den lidt unemme alarmopkaldsoperatør. 

(C) Nikolaj Moeller
Handlingen udspiller sig i vores blinde vinkel. Dvs. alle andre stedet end der hvor kameraet peger. Linsen holdes i stedet på vores mand, mens ordene der deles og hans reaktion udgør selve skuespillet. Han er således vores hul gennem til handlingen. Den anden ende udfyldes af en ung kvinde i store problemer. Mere behøver du faktisk ikke at vide om handlingen, grib filmen digitalt og sikre underholdningen for én aften mens efteråret rusker udenfor og din egne fordomme knuses. 

Det medførte en del debat da filmen havde biografpremiere, for var der ikke i stedet tale om et udvidet radiospil fremfor en spillefilm? Min ublu ros af filmen placerer mig selvfølgelig på skabernes side og jeg synes virkelig det er en fantastisk film. Der er tale om vellykket manipulation, afvikling af plot og ferm brug af publikumsforestillingsevne. Handlingen er hverken indviklet, fortænkt eller synderligt kompleks. Det gør dog ikke slutproduktet mindre effektivt eller overrumplende. Den er oplagt målrettet nutidens krimielskende publikum og var én salgssucces i biograferne, den bør også klare sig fantastisk i udlandet. For selvom filmen sagtens kan efterlignes, så kan succesen ikke let eftergøres og det kendetegner efter min mening noget dybt originalt. 

 

MedvirkendeJakob Cedergren, Jessica Dinnage, Omar Shargawi, Johan Olsen. Manuskript Emil Nygaard Albertsen, Gustav Möller. Du kan se mere om filmen her

Populære indlæg