Mellem os - Novellesamling
Novellesamlingen her er hurtig gennemløst og de bedste bidrag giver dig et fornøjeligt møde med forfatterne. Hvorledes de ti forfattere er udvalgt, og hvem der har styret løjerne ved jeg ikke. Til gengæld har de alle ødelagte sociale relationer og sprængte kernefamilier som rammefortællingen . Flere af historierne kunne sagtens fungere i andre formater mens de dårligste ikke burde have været medtaget. Flere af forfatterne er mig velkendte, mens andre er første gangs læseoplevelser. Her er Laura Ringo den helt store positive oplevelse. Som tidligere barn der voksede op for enden af en grusvej ikke langt fra Skive har hun sikkert kedet sig voldsomt og det har måske forplantet sig i fantasien. Det var i hvert fald udgivelsens bedste novelle og for den alene bør du også læse samlingen her.
Som helhed er udgivelsen dog en anelse ujævn, men temaet bliver vitterlig belyst på flere kreative måder og det kan derfor godt udlægges som en succes. Der er flere af forfatterne som går efter den samme type overraskendende slutning. Hvilket fremstår lidt spøjst når du læser bogen i et træk. De bedste noveller leger alle med læserens formodede fordomme, hvorpå de via teksten så forsøger at nedbryder disse. De mest vellykkede noveller er efter min mening skrevet af Jesper Wung-Sung, Tomas Lagermand Lundme, Kim Fupz Aakeson og så selvfølgelig Laura Ringo. Jeg har tidligere anmeldt Sebastian Bunes debutroman og novellen her bygger endnu et lag på den ødelagte familie fra debuten. De øvrige bidrag antager jeg er løsrevet historier, hvor der ikke findes en ”roman fortælling” der passer til.
Bogens største styrke er utvivlsomt at ”generation ung” kan genkende sig selv i historierne fra de sprængte kernefamilier. Spejle sig i én eller flere af hovedpersonerne, og således finde kontaktflader med deres egne opvækst. Samlingen er i hvert fald på mange måder et godt repræsentativt billede af dagens familiemønstre og mangel på meningsfulde relationer. De tre blækhuse afspejler disse positive oplevelser bogen vitterlig besidder. Nogle af novellerne ville jeg meget gerne have løftet over i romanlængde, TV-serie eller bruge som manuskript i en kortfilm. BRO af Tomas Lundme er en sådan historie. Den fortælling har så mange lag der med fordel kunne udforskes endnu mere. Som helhed er der dog for mange fejlskud og historier der kommer på afveje. Enkelte forfattere står blot i vejen for deres egen historie. Sarah Engell har f.eks. rammerne til meget mere end hun får vist og Stine Haynes får malet sig ind i et hjørne med dramaet i historien om fætter-kusine kærlighed. Hvis du er en modig teenager fra en smadret familie og endnu ikke funder andre med en opvækst helt som din. Så vil denne bog her være passende selskab, det kan ofte være lettere at finde svarene på virkelighedens udfordringer i den fiktive litterære verden. Uanset hvad hvilket udgangspunkt du har får læsningen af bogen – så håber jeg du finder noget der gør en positiv forskel.
Med bidrag fra: Sebastian Bune, Sarah Engell, Stine Haynes, Thomas Korsgaard, Tomas Lagermand Lundme, Laura Ringo, Glenn Ringtved, Jesper Wung-Sung, Kim Fupz Aakeson, Kristina Aamand. 180 sider udkom ved Carlsen forlag den 18/9. Du kan læse mere her