Træet af Oliver Jeffers
De bøger der gjorde størst indtryk på mig som barn, var de der formåede at tage mig med på en rejse. Der åbnede døre til nye indsigter og lærte mig at anskue verden omkring mig på en anden måde. Det kan lyde voldsom komplekst, men dækker såmænd blot over kreative udgivelser der turde forbinde det velkendte med noget nyt. Hvorfor jeg selvfølgelig elskede eventyr proppet med drama og historier der turde være fjollet i øjenhøjde med børn. Bøger der rammer dig rent gør altid din verden større og beriger dit liv med nye måder at tænke på. Men hvis en bog vinder dit hjerte når du er barn, så bliver den genlæst indtil historien kan reciteres uden voksenhjælp.Jeg ville have knuselsket denne udgivelse som barn. Ikke blot spejlet mig i den stædige dreng, hvis tilgang til problemløsning ikke ændrer sig uanset hvor mange gang den fejler, men også have nydt det barokke i den fantasifulde fortælling. På engelsk hedder udgivelsen ”Stuck” og man forstår hurtigt hvorfor. For vores unge hovedperson Frede har et problem de fleste børn og voksne kan genkende, men i hænderne på Oliver Jeffers udvikler historien sig hurtigt. For frede forsøger nemlig at frigøre sin drage ved at kaste andre ting op i træet. Det starter med yndlingsskoen og derpå katten misser, men da han ikke har succes med dette hentes en stige. Her vil den logiske del af din hjerne antage Frede har fundet en ny tilgang, men nej, stigen kastes også op i træet. Herefter bliver det bare vildere og vildere. Stol, dør, håndvask, mælkemand, blåhval, hus og brandbil med brandmænd kastes alle op i træet.
Historien er ganske simpel og minder til dels om handlingen i den gamle børnesang ”Husbonden sender Lasse ud”. Men Oliver holder fortælling noget mere fjollet. Hvilket fungerer rigtig godt og den lidt overraskende slutning fik mig til at grine. hvilket underbygger historien ganske fint. De fem blækhuse gives for temposkiftet, børnelogikken og de flotte illustrationer. Der alle er holdt i afdæmpet farver og ligner en sindrig blanding mellem børnetegninger og så vittighedstegninger fra en fjern avisfortid. Fredes ansigtsudtryk er i bedste fald minimalistisk, men du er aldrig i tvivl om hvad han føler/tænker. Hvilket fungerer overraskende godt. Illustrationerne optræder som oftest på en simple ens farvet baggrund, hvis monotoni kun brydes af tekststykker der ligner håndskrift. De fleste børn vil utvivlsomt finde historien fjollet, drengens ræsonnement er også tåbeligt, men det er hvad der vil lokke dit barn tilbage til historien igen og igen. Jeg elsker at Frede tilgang både bliver mere og mere desperat og han samtidig glemmer hvorfor han oprindelig begyndte at kaste ting op i træet. Skulle du vælge at læse bogen højt for børn vil du utvivlsom støde på spørgsmålet ”hvorfor?” – hvilket er en sund udfordring for din fantasi.
Oversat til dansk af Camilla Schierbeck. Tekst og illustrationer af Oliver Jeffers. Oprindelig udgivet i 2011 på engelsk under titlen Stuck. Bogen er udgivet i Danmark af forlaget Carlsen. Du kan evt finde ideer til brug af bogen her