Dallas København - Intet Forandrer Sig - af Peter Molde-Amelung

 

Jeg elskede børneradio da Peter Molde-Amelung var med til at skabe løjerne, og nød også komedieserien Osman og Jeppe på DRs Ramasjang kanal. Hvilket selvfølgelig skabte nogle sære samtaler med venner og bekendte, da jeg som granvoksen barnløs mand ikke just tilhørte den oplagte målgruppe. Den største udfordring i omgangskredsen var dog alle de forældrepar der tog anstød over tonen, tilgangen og humoren i børneprogrammerne. Stemningen blev selvfølgelig også trykket af mine hentydninger til podernes manglende voksenironiske modspil i barndom, kunne skabe voksne tabere uden fantasi og selvindsigt. Hvilket jeg normalt ville have løst ved at passe ungerne nogle timer, men det var svært at få ørenlyd for forældrenes vrede, så tilbuddet blev opgivet. Det var derfor med stor glæde og overraskelse, at jeg opdagede Peter havde skrevet en børnebog. For endelig var der en måde hvorpå ungerne måske kunne reddes fra forældrenes overbeskyttelse og misforstået voksenfilter.
Da bøger lettere accepteres som gaver af forældre, da der noget opdragende ved at tvinge poderne til at indtage handling via den anstrengende kunstform Læsning, kan du med fordel sætte unge sjæle fri ved at give dem denne bog i sommerferiegave. Jeg tror den oplagte læsealder er omkring de 10-12 år, men hvis barnet har været indpakket i vat hele livet, kan du med fordel altid teste først med lidt højtlæsning. Uanset hvilken tilgang og anledning du vælger bør du dog skynde dig – for børnenes skyld! 

 Enebarnet Dallas har både ben i næsen og kraft i knytnæverne. Faren er ukendt og moderen altid på farten. Bedsteforældrene er døde og oldefaren lidt mere sær end kærlig. Tilgengæld elsker hun ham og deres liv i den gamle villa ved Frederiksberg Have. Dallas har dg ikke været tolv i mange timer før alt det trygge trues og verden tvinger hende til at blive voksen. Oldefaren Monty er ikke til megen hjælp og det skyldes ikke kun at Alzheimers har taget bolig i hans hjerne. Han er simpelthen forsvundet uden en forklaring og husspritteren Okker ved intet. Heldigvis er Dallas både stædig og snarrådig så det lykkes hende så nogenlunde at få stykket sammen hvorhen Monty monstro er faret. Det kniber lidt mere med hvorfor, hvordan og med hvem?

Jeg havde faktisk ikke gennemskuet denne bog, før sidste side var læst. Det er muligt jeg genkendte elementer fra computerspillet Lara Croft, 90er spillefilmen The Edge og voksenkrimien Mænd der hader kvinder, men derfor blev jeg alligevel ofte forbløffet og glædelig overrasket. Historien binder en smuk sløjfe på et vildt eventyr og de få løse ender der findes generer ingen. Til gengæld er jagten på svar voldsom morsom og hvis dit barn ikke kan holde til turen så er det din egen skyld.  De seks blækhuse gives for den intelligente underholdning, den bearbejdet historie og de humoristiske sving fortællingen tager. For hvert kort kapitel du læser øges handlingens tempo og mod slutningen blev jeg lettere stakåndet, men hvor var rutsjebaneturen med Dallas København en sjælden fornøjelse.

Du kan læse et uddrag af bogen her. Den 286 siders lange børnebog udkom starten af April ved Politikens Forlag. Du kan se mere om bogen her.Populære indlæg