Hjertet og flasken af Oliver Jeffers
Som barn af 70erne forstod jeg ikke konceptet ”kold krig”, men havde fanget alle kunne dø ved atombombe, syreregn dræbte regnskoven, sælerne havde pest og AIDS var en dødsdom. På intet tidspunkt blev noget af dette forklaret, afkodet eller sat ind i børnevenlig kontekst. Alligevel nåede fragmenterne mit skrøbelige barnesind og formede mit verdensbillede. Dette sker for hver eneste generation. I dag er der således rollinger som frygter islamisk terror, opkald fra jobcenteret og fjernsynsprogrammer med Sørine Gotfredsen, uden helt at kunne forklare hvad eller hvorfor. Det er derfor en fornøjelse når nogle virkelig formår at formidle et alvorligt emne til børn. Hvilket er hvad den nordirske illustrator og forfatter Oliver Jeffers gør med denne bog. Hvor smerten ved at miste en man elsker forklares, fortælles og fremvises så du får en klump i halsen.
Udgivelsen er måske nok kun 40 sider lang, men sprængfyldt med illustrationer af den fineste slags. Personligt elsker jeg den dobbelt side illustration af en samtale mellem barn og bedstefar. Hvor nysgerrighed understøttes med fakta og skaber et sammenhold ingen helt kan forklare, men alle forstår. Bogens første sider har en serie små sorte tegninger af barn og bedstefar på opdagelse. Der fint indrammer denne følelse. Bogens sidste sider er anatomisk korrekt sort håndtegning af et menneskehjerte. Måske i forventning om et barn vil spørge efter at bogen er læst. Resten af tegningerne er i matte farver, og udtrykket er hyggeligt. De forskellige karakterers ansigtsudtryk er ganske sparsom, alligevel er du aldrig i tvivl om følelserne der udtrykkes. Illustrationerne har ofte ingen detaljerede baggrunde eller komplekse detaljer, og dog føler du at forfatteren formår noget der ikke er alle forundt.
Han får fremvist hvordan tabet af tryghed kan skabe en usikkerhed der tager år af bearbejde. Det formidles uhyggelig simpelt. Alligevel har ingen andre formået at gøre det før Oliver. Barnets klippe og legekammerat er bedstefaren. Da han dør, gør pigens hjertet ondt og verden føles usikker. Så hjertet gemmes i en flaske der kan bæres om halsen. Således dæmpes de triste følelser, alt imens hjertet beskyttes for altid. Desværre fjerner denne handling også farver fra verden, nysgerrighed fra barnet og magien fra livet. Det eneste hun nu rummer er en smertefri hverdag hvor besværet med flasken er det eneste som fylder. Da dette er en børnebog har den selvfølgelig en lykkelig slutning, men det bør ikke afsløres her hvad eller hvordan verden igen bliver forunderlig.
De fem blækhuse gives for håndværket bag illustrationerne, den eminente gode ide med hjertet og den rørende historie om barnets kamp med smerten ved tab af bedstefaren. Det er muligt familiens ældre medlemmer vil græde ved første læsning af bogen her, men fokus er nu engang på barnets virkelighed. Oliver har et stilsikkert udtryk der ligner et kryds mellem børnetegning og illustrationer fra gamle britiske børnebøger. Stregen er blød og udtrykket venligt. Der er ingen uhygge eller farlige undertoner. Der er blot en tom stol hvor bedstefar plejede at sidde. Faktisk nævnes død slet ikke. Men ingen er i tvivl om hvad der menes da pigen finder den tomme stol. Det er muligt du selv husker barndommen som et trygt og sikkert sted. Men alle børn støder på emner der ikke forstås, og skulle familien opleve medlemstab fra de ældste rækker, er titlen her en måde at bearbejde oplevelsen på. Udgivelsens emne, visuelle udtryk og historie vil dog nok lokke en del voksne læsere til, men uanset hvem der køber bogen er det et sikkert og sorgmodigt hit.
Den 40 sider lange illustreret børnebog udkom tidligere i år på dansk. Du kan læse mere her. Forfatterens egen hjemmeside finder du her. De kunstfærdige illustrationer kan købes flere steder - men du kan altid starte her og skulle økonomien mere hælde mod gratis kan du printe disse ganske lovligt. Skulle dine tekniske færdigheder være til det så kan alle med britisk Itunes anskaffe sig bogen som interaktiv app. Du kan se videoen herunder eller læse mere her.