Borg (stream)

 (C) Nordisk FIlm

Hver eneste sportsgren har deres legender og uskrevne regler. Stjerner fødes, formes og falder fra tinderne, alt imens publikum dyrker deres helte og hader fjenden. Minderne bevares og dyrkes rituelt i pressen. Hvor også fjendskaber skabes og bevares. Men uanset hvor du kan placeres på ranglisten så kræver resultaterne hårdt arbejde, forberedelse og mentalt overskud. Det er i hvert fald det den romantiske fortælling om ”sportsmanden” har lært os, og hvad spillefilmen Borg fremviser. Den svenske tennislegende hvis kølige opførelse, lange hår og flotte ydre passede perfekt til tennissportens egen selvopfattelse af en stjerne.

(C) Nordisk FIlm
Filmens fokus er Borgs sidste Wimbledon sejr. Der rummede en masse seværdigt tennis og en duel mellem to vidt forskellige karakterer Gentleman Borg og Rebellen McEnroe.En duel som både pressen, sponsorerne og publikum elskede. Vi får gennem hele filmen glimt af barndommens strabadser hos dem begge. Det er dog trykkogeren Borg der bærer dramatikken. Det er mandens buldrende indre vi venter på skal koge over. Filmen slutter kort efter finalekampen. Du får ikke mange svar, forklaringer eller dybdegående analyser i denne film. Det er i stedet et kort glimt af sportstjener fra en svunden tid. Som nogle husker for de heroiske dueller, de noble stjerner og store bedrifter. Mens vi andre husker dem for manglende dopingkontrol, mindre grænsesøgende journalistik og fortielser for sportens skyld.

Filmen giver dig lyst til at gense de gamle tenniskampe. Læse op på historierne og google dig til resultaterne. Det er dog ikke meningen. Tanken er utvivlsomt du skal lade dig suge ind i duellen mellem de to stjerner. Mærke presset stige. Føle ubehaget ved omverdens nådesløse krav. Føle trykket fra egne, andres og mediernes forventninger. Leve dig ind i topatletens ubærlige og umenneskelige krav til sig selv. Føle hvor tæt fiasko og succes er på hinanden. Hvilket filmen vitterlig formår at forløse. Toppen er ikke et behageligt sted at befinde sig. Selv hvis du hele dit liv har kæmpet for den placering. De fire blækhuse gives for Shia Labeouf fantastiske greb om den amerikanske hidsigprop McEnroe. Filmfremvisningen af tennis så det ligner kunst. Indblikket i presset Borg levede med og under. De to manglende blækhuse skyldes fortielserne, forsimplingen og den manglende forløsning.

Rolleliste: Sverrir Gudnason, Shia LaBeouf , Stellan Skarsgård, Tuva Novotny. Instruktør: Janus Metz. 108 minutter stream via Blockbuster
 

Populære indlæg