DanDream af Jesper Rofelt (BluRay)

 

(C) Per Arnesen
DanDream er egentlig lanceret som en folkekomedie og har replikkerne der passer, men historien er en hyldest til idemagerne med penge. Til de der aldrig giver slip på oprøret og tør bryder lænkerne. De der vælter gennem nederlagene blot for at rejse sig igen. De der lever i og med ekstremerne og sjældent finder problemer der ikke kan løses. Filmen er ikke en skildring af virkelighedens Thure Barsøe-Carnfeldt, men det er en hyldest til alle de der ikke lade sig nøje. De der redefinere rammerne for vores virkelighed. De der ikke lader sig stoppe af ord, nederlag eller politimagt.  

(C) Per Arnesen

Fantaster med dybe lommer og store visioner gør verden til et sjovere sted. De skubber grænserne for hvad der er muligt, bryder tabuerne og bøje reglerne. Det er dog sjældent det ender godt, men jeg vil ikke være dem foruden. Det er her nye samfundskonstruktioner, nye forretningsmuligheder, nye retninger for menneskeheden skabes. Vi andre der er fanget i fællesskabets hængedynd kan let glemme meningen med livet og at penge kun er lavet af papir.

(C) Per Arnesen
Filmen er proppet med 80er nostalgi og tidsbestemte gadgets, desværre er den også fyldt med humor og komik fra samme periode. Jeg kan ikke gennemskue om det er et bevidst valg eller noget der uvilkårligt opstår når danskere kaster sig over skabelse af folkekomedier. Vi er dog hele tiden kun en enkelt scene væk fra tragedien, og det er min påstand det ville have fungeret som sådan.  For som drama fungerer DanDream virkelig og du føler med drømmerne. Casper Christensens rolle balancerer hele tiden mellem fiasko og succes og du fornemmer de mørke dybder under jahatten. Frank Hvam er i rollen som den underkuede ægtemand og underbetalte forsker både rørende, medrivende og ægte. Du forstår hans kampe, smerte og drømme. Filmen hylder måske nok ideerne, latterliggøre de uden visioner og finder det sjove i stereotyperne, men det er Frank Hvams karakter der rummer dramaet. De fire blækhuse gives derudover for tidsskildringen, hyldesten til de driftige og tossede forretningsfolk, Peter Gantzler vanvittige udgave af en levemand på coke (de fandtes virkelig) og forsøget på et opgør med ”negerjokes” (der dog drukner lidt i racistiske jokes om f.eks. Grønland).


Medvirkende:  Magnus Millang, Jelina Moumou Meyer, Frank Hvam, Stine Schröder Jensen, Jacob Lohmann, Mia Lyhne, Lars Hjortshøj, Peter Gantzler, Casper Christensen, Louise Yaa Aisin, Niclas Vessel Kølpin.  Instrueret af Jesper Rofelt.  Manuskript af Casper Christensen og Frank Hvam. Fotograf: Jesper Tøffner. Lys: Martin Lerche.  Lyd: Jonas Langkilde. Production Designer: Nikolaj Danielsen. Kostumer: Louize Nissen. Sminke: Anne Cathrine Sauerberg. Du kan se mere om filmen her.

Populære indlæg