Spiloppo - Med skurke på skattejagt af Kristian Mørk & Oliver Zahle

 

Det er muligt helten har et stort s på maven men der er ikke meget super over Spiloppo. Til gengæld har han hjertet på rette sted, en gammelklog lillesøster og venner i cirkusverden at trække på. Til dagligt hedder han Arthur og er en 11 år dreng. Søn til en evig optimistisk klovn, hvis pengesorger sjældent knuger idyllen, men ofte tvinge hele familien til at være yderst kreative. Så da de seneste regninger ikke længere kan betales med nye lån, virker det yderst tillokkende på Arthur og søster Fie, at gribe chancen da muligheden for en skattejagt byder sig til. De er dog er ikke de eneste der er på sporet på den hemmelige tysker-skat, så det der startede som en eventyrlig og umulig opgave, bliver hurtigt både farligt, mere krævende og udfordrende end nogle af dem troede.

Jeg nåede ikke ombord da første bind ramte boghylderne, men følte mig på intet tidspunkt tabt. Dog var der en del fortidige konflikter der skyggede over handlingen i denne omgang med Spiloppo. Så hvis bogen tiltænkes som ”læs selv” bør du nok starte med Ingen tager en klovn alvorligt. Bogens sort hvide illustrationer og farverige cover er skabt af Palle Schmidt og selvom stregen er børnevenlig så er humoren også for voksne.


Jeg har fulgt Oliver Zahle gennem en del år, men tydeligvis ikke med opmærksomhed. Da det ikke burde være en overraskelse for nogle, at han har en talentfuld bror. Det var dog nyt for mig at Kristian Mørk er Olivers lillebror. Sammen har de skabt denne nostalgiske, underholdende børnekrimi, der leder tankerne hen på barndommens store læseoplevelser. Jeg følte mig i godt selskab og genkendte ideer, gags og forviklinger fra bl.a. Stålanden, Weekend med BernieOlsen Banden og alverdens børnekrimier fra 80erne. Faktisk oplevede jeg universet som en nutidig introduktion til den børneunderholdningen jeg selv voksede op med, under den Kolde Krig og monopol fjernsynet. Dvs. tempoet, skiftene og variationen er her langt mere moderne og historien afvikles noget mere cinematisk end udgivelserne fra 70erne.     

Mønsteret for spændingsopbygningen er dog den samme gennem hele bogen, men det virker som et klogt valg at hoppe fra klimaks til opfølgning i trygge rammer. Da der således ikke efterlades nogle skræmte børn på en malplaceret Cliffhanger, samtidig spildes tiden ikke på udredninger af den kedelige slags. Det holder fortæller tempoet højt og sikrer ingen løse tråde forstyrrer historien. De fire blækhuse gives for den morsomme pointe med skattevæsenet, lillesøsterens pudsige allergier (fx kampsten, acetone og koldt saltvand), hovedpersonens menneskelige utilstrækkeligheder og de gode ordskabte actionscener. Til gengæld var nogle af løsninger på heltens udfordringer en anelse letkøbte, og især Spiloppens udfordringer til havs kunne have været mere gennemarbejdet.  

 

TitelSpiloppo - Med skurke på skattejagt
Forfatter: Kristian Mørk og Oliver Zahle
Omfang: 192 sider
Udkommer: 31. maj 2017
Udgivet ved Carlsen

Oliver Zahle er satiriker, instruktør, manuskriptforfatter og børnebogsforfatter. Han debuterede som vært på P3's Børneradio i 1989 og har siden lavet en lang række programmer for børn og voksne i både radio og tv. Han har skrevet børnebøgerne "Ymerdrengen" og "Elefantstenen". "Elefantstenen" er nomineret til Orlaprisen 2016 og Oliver er i øjeblikket aktuel som instruktør af filmen Iqbal & Superchippen.   

Kristian Mørk er Olivers lillebror. Kristian arbejder i spilbranchen og har skrevet en lang række børnefagbøger om bl.a. slanger, fjollede fugle, kloner og Galapagos.

Populære indlæg