Dræberne fra Nibe (DVD)

 De to murersvende holder virksomheden i gang med sorte penge og varm luft. Desværre ikke en kombination der virker på konerne. Hvorfor de to stolte mænd hendør i et fisseløst liv uden anden kropslig kontakt end en ældre dame der ønsker at betale i naturalier. Kvinderne har omvendt fundet svarene på dansegulvet, hvor den homoseksuelle tangomester forløser drømme og lyster under discokuglens genskær. De problemfyldte og sexløse ægteskaber udvikler sig hurtigt til en emotionel slagmark, da mændene i en brandert får bestilt en russisk lejemorder.  Men det der virkede som en praktisk løsning på dyre skilsmisser, da promillen var høj, viser sig dagen derpå at være alt andet end en god ide

(C) NF Video DK

Selve historien minder mig om Andrej Kurkovs udgivelser. Hvor især forviklingerne mellem lejemorderne kunne være hentet fra bogen "God ven af liget". Selve den visuelle tone og landskabsbillederne er virkelig dragende og flotte, mens et eller andet går galt med lyden i flere af scenerne. Jeg har forsøgt at justere mig ud af problemet, men det er især Ulrich Thomsens lyd i scenerne under åben himmel jeg oplever udfordringer med. 

Der er absolut intet ekstramateriale på DVD skiven, og selvom det ikke længere overrasker så er det alligevel lidt skuffende. Jeg havde gerne set interview med lokale, hørt om dialekt træning eller fået et indblik i hvorfor den mindre Himmerlandske by Nibe overhovedet skulle udgøre rammen for denne lidt groteske kærlighedshistorie. Jeg var vitterlig positiv overrasket over, at så mange lokale steder fandt plads i filmen og nød de idiotiske samtaler på det lokale værtshus. Jeg har aldrig som barn eller voksen forstået hvorfor bynavnet skulle skrives i hæk, eller hvem der helt bruger havnen i Nibe som ferieområde, det bliver dog ej heller afsløret i denne film.  


Når det groteske blandes med tegneserievold og banale følelser så plejer vi danskere at juble. Det var dog ikke tilfældet da denne film ramte biograferne , og nu hvor jeg har gennemset den på DVD kan jeg godt forstå stjerneregnen udeblev. Men det er hverken en dårlig film, en mislykket komedie eller spild af tid at se den. Den er bare ikke overraskende, kantet nok eller synderlig original til at fungerer som en grotesk komedie.  Når folk har ondt i ægteskabet så fejler sexlivet og opbrud virker som den logiske løsning. Det at bestille en lejemorder via internettet er ikke længere noget der forarger, skræmmer eller skaber megen morskab.  Til gengæld er der masser af underholdning i samtalerne mellem håndværkerne og deres kunder, håndværkerne og den lokale sherif, parsamtalerne hen over plankebordet på kroen. De tre blækhuse gives for de smukke billeder, Lene Marie Christensens dialekt, Elsebeth Steentoft lille fine rolle som pensionisten med sexlysten, Jens Andersens dansetrin og så for håndværkerduoens samspil. Nicolas Bro og Ulrich Thomsen klæder virkelig hinanden. 


Rolleliste: Nicolas Bro, Ulrich Thomsen, Lene Maria Christensen, Mia Lyhne, Søren Malling.
Instruktør: Ole Bornedal.


.

Populære indlæg